Melitta E953-102 Caffeo Solo & Milk review

september 28, 2020 Door Marlies
Melitta E953-102 Caffeo Solo & Milk recensie

De Melitta-E953-102 Caffeo Milk and Solo is een solide koffiemachine. Het is eenvoudig in gebruik en kan ondanks zijn compacte ontwerp uitstekende espresso produceren. Het wordt ook geleverd met een melkopschuimpijpje, hoewel dit enige oefening vergt om correct te gebruiken.

De Melitta E953-102 Caffeo Solo & Milk is een volautomatische koffiemachine met een compact design en 2-kops output. Het is een “echt” model, waarmee u verse koffie kunt maken van bonen zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over malen, aanstampen of meten. Er is ook een stoompijpje voor het opschuimen van melk voor lattes en cappuccino’s.

Maar hoe smaakt de espresso? Is het eenvoudig te gebruiken en schoon te maken? En biedt de Caffeo dezelfde kwaliteit en duurzaamheid als andere machines in zijn prijsklasse?

Belangrijkste kenmerken

 • Compacte koffiemachine (slechts 20 cm breed) met een stijlvol design
 • Roestvrijstalen molen met drie standen voor grofheid
 • Voorbereidingsfunctie om de smaak te maximaliseren
 • Instellingen voor zetsterkte en watertemperatuur
 • Draai om de hoeveelheid output aan te passen
 • Twee dispensers voor het tegelijkertijd zetten van meer dan één espresso
 • Automatische reinigings- en ontkalkingsprogramma’s
 • 0 Watt-knop die uw instellingen onthoudt
 • Handmatige stoomopschuimarm voor het produceren van melk voor cappuccino en latte
 • Draaiknop voor het aanpassen van de sterkte van de stoomproductie
 • Afmetingen: 20 x 32,5 x 45,5 cm (BxHxD)

Uiterlijk en ontwerp

Met afmetingen van 20 x 32,5 x 45,5 cm (BxHxD) kan de Caffeo Solo & Milk met recht een compacte koffiemachine zijn . Het is ook een aantrekkelijk apparaat, met een eenvoudig zilveren kleurenschema en een professionele uitstraling. Dit is zeker geen machine die het decor van je keuken zal verpesten.

Het bedieningspaneel is gemakkelijk te gebruiken. Er zijn twee draaiknoppen – een voor de hoeveelheid drank en de andere voor de stoomarm – samen met een eenvoudig LED-display. Hoewel het model misschien niet de geavanceerde functies van duurdere machines mist, is de eenvoud ervan een voordeel als u gewoon snel verse koffie wilt zetten.Deze review is van de Melitta E953-102 Solo & Milk, dit is het zilveren model. Er is ook een zwarte versie met de productcode E953-101. Beide machines hebben dezelfde kenmerken behalve een ander kleurenschema.

Aan de binnenkant heeft de Caffeo een inhoud van 1,2 liter. Dit is genoeg voor ongeveer 10 kopjes espresso voordat ze opnieuw gevuld moeten worden. Hij brouwt met behulp van een pomp van 15 bar, wat standaard is bij een machine, en alles verloopt volledig automatisch. Dat betekent dat u zich geen zorgen hoeft te maken over aanstampen of malen – voeg gewoon water en bonen toe, kies uw instellingen en druk op start.

De Caffeo heeft een voorzetfunctie. Hierdoor wordt water over de koffie gegoten voordat het eigenlijke zetproces begint, waardoor er extra smaak vrijkomt en de smaak wordt gemaximaliseerd.

Zoals je op de foto’s kunt zien, heeft de E953-102 twee tuiten . Hierdoor zet je twee kopjes koffie tegelijk. Als u en uw partner graag samen koffie drinken, is een machine met twee tuiten essentieel – anders wordt het eerste kopje koud tijdens het zetten van het tweede kopje.

Koffie maatwerk

Zoals de meeste koffiebonenmachines, heeft de roestvrijstalen molen instellingen voor grofheid van de maling. In dit geval zijn er echter maar drie opties, wat minder is dan bij andere machines. De Caffeo bevat echter automatische kwaliteitscontrole voor het malen , wat de consistentie van uw koffie zou moeten verbeteren (tenminste in theorie).

Er zijn verschillende instellingen om de espresso aan uw persoonlijke smaak aan te passen. Er worden drie sterkte-opties meegeleverd, daarnaast is er de mogelijkheid om de temperatuur van de koffie aan te passen.

We vinden het leuk dat er een draaiknop is om de hoeveelheid drank aan te passen. Dit geeft je meer controle over de output, variërend van 30 ml tot 220 ml, in plaats van te kiezen tussen twee of drie presets. 220 ml is ook genoeg voor een “echte” koffie – u zit dus niet vast aan kleine espressokopjes.

Een nadeel is dat het niet mogelijk is om gemalen koffie te gebruiken in plaats van bonen . Dit klinkt misschien niet als een nadeel van een koffiemachine, maar betekent dat je geen cafeïnevrij kunt gebruiken of verschillende melanges kunt proberen.

Espresso smaak

Het kan een paar pogingen kosten om een ​​espresso te maken die bij uw smaak past, maar de Caffeo Solo is in staat om uitstekende koffie te produceren . In feite hebben mensen de kwaliteit van de espresso vergeleken met koffie uit cafés.

Andere koffiesmaak

De Caffeo Solo and Milk wordt geleverd met een handmatig melkopschuimpijpje dat bediend kan worden met een simpele draaiknop . Hiermee maak je warme en schuimige melk voor cappuccino of latte. Zoals bij alle handmatige sproeiers, vergt dit enige oefening om het goed te doen, aangezien er geen automatische opschuimmodus is, maar u een breder scala aan dranken kunt produceren dan met een espressoapparaat.

Het zal echter nooit de consistentie van een automatische cappuccinomaker evenaren. Er zijn ook berichten dat het eindresultaat vaak te verwaterd is als het eenmaal goed is opgeschuimd. Toch is de Caffeo in staat om een ​​smakelijke cappuccino of latte te produceren als je het eenmaal onder de knie hebt.

De machine kan ook Americano produceren.

Gemakkelijk te reinigen

Als je ooit een apparaat hebt gekocht dat moeilijk schoon te maken is, weet je hoe snel dit het plezier van het gebruik ervan kan verminderen. Dit geldt vooral voor koffiemachines – ze zullen waarschijnlijk snel ongebruikt raken als het reinigingsproces lang en ingewikkeld is.

Gelukkig is de Melitta Caffeo Solo een relatief eenvoudige machine, waardoor hij niet al te veel onderhoud nodig heeft.

Zoals de meeste modellen, zijn er verschillende reinigingsprogramma’s. De eerste is een eenvoudige automatische reinigingsoptie. Er is ook een automatisch ontkalkingsprogramma dat om de paar maanden moet worden uitgevoerd. Dit programma maakt het verwijderen van kalkaanslag eenvoudig, maar u moet de instructies nauwkeurig volgen, aangezien het proces behoorlijk ingewikkeld kan zijn.

De zetkamer kan worden verwijderd om te reinigen. Melitta raadt aan om dit gewoon af te spoelen onder de kraan en af ​​te nemen met een vochtige doek. De lekbak is ook gemakkelijk te verwijderen om door te spoelen.

Andere mogelijkheden

Energie-efficiëntie is gemakkelijk over het hoofd te zien bij het kopen van een koffiemachine, maar het kan een groot effect hebben op de kosten op de lange termijn (vooral als je een zware koffiedrinker bent!) Op piekvermogen verbruikt de machine 1400W , wat aanzienlijk meer is dan de gemiddelde magnetron. Gelukkig gebruikt hij deze hoeveelheid stroom niet langdurig.

De E953-102 wordt ook geleverd met een 0-watt-schakelaar , die de machine effectief uitschakelt zonder de stekker uit het stopcontact te halen. Een extra bonus is dat instellingen nog steeds worden opgeslagen bij het gebruik van deze knop. Je kunt de koffiemachine ook programmeren om op een ingestelde tijd uit of aan te schakelen om energie te besparen.

Andere kenmerken zijn:

 • De twee tuiten zijn in hoogte verstelbaar . De maximale hoogte is 135 mm, waardoor de machine geschikt is voor high latte glazen.
 • Het wordt geleverd met een “Companion-app” – hoewel dit eigenlijk maar een gimmick is . De app bevat enkele tips om van uw espresso te genieten, geeft de status van de machine weer en toont instructies voor het gebruik van verschillende functies. De app kan de instellingen echter niet wijzigen, dus u zult deze waarschijnlijk niet vaak gebruiken.
 • Er is de mogelijkheid om een waterfilter toe te voegen aan de Caffeo Solo en Milk. Bij de machine wordt een enkel filter geleverd, maar u moet apart extra filters kopen. Als je niet zeker weet wat je nodig hebt, bekijk dan dit bericht over watersamenstelling .
 • Een passieve kopjeswarmer is inbegrepen. Dit is geweldig om uw kopje op te warmen voordat u het zet.
 • Het waterreservoir heeft een sensor voor de waterhoeveelheid, hierdoor gaat hij niet aan als hij leeg is (dit kan de koffiemachine beschadigen).
 • Een energiebesparende modus is inbegrepen om het stroomverbruik verder te verminderen.

Waar voor je geld

Met een adviesprijs die aan de onderkant van onze “middenklasse” prijsklasse ligt, denken we dat de Melitta E953-102 Solo en Milk veel waar voor uw geld biedt . Het is eenvoudig in gebruik, heeft een melkopschuimarm en, belangrijker nog, produceert een uitstekende espresso. Hoewel het geen automatische melkopschuimfunctie heeft, zouden we het niet verwachten van een model in deze prijsklasse.