expo

Expositie: HIGH LONESOME BELOW SEA LEVEL

Kleurrijke koppen en een passie voor bluegrassmuziek

In het Nederlandse muzieklandschap is de afgelopen jaren steeds meer aandacht gekomen voor akoestische en “authentieke” muziek. Door het succes van de Belgische speelfilm The Broken Circle Breakdown, de opkomst van indie-folk bands in het kielzog van Old Crow Medicine Show en Mumford & Sons, het omarmen van rockabilly door hipsters, en het toenemend aantal bekende Nederlanders dat er voor uit durft te komen dol te zijn op banjo’s en mandolines, hebben de meeste mensen ooit wel eens het woord “bluegrass” horen vallen. Maar wat is bluegrass eigenlijk, wie houdt zich er in Nederland allemaal mee bezig en…waarom?

Cultuurwetenschapper Loes van Schaijk en fotograaf Marieke Odekerken publiceerden in mei 2015 samen het boek High Lonesome Below Sea Level: Faces and Stories of Bluegrass Music in the Netherlands (met het oog op de internationale doelgroep in het Amerikaans-Engels geschreven) over dit hele specifieke muziekgenre dat in de jaren ‘40 ontstond in de Verenigde Staten en zo’n tien jaar later zijn weg naar Nederland vond. In een half jaar tijd zijn Loes en Marieke het hele land afgereisd om allerlei mensen te bezoeken die in de ban zijn geraakt van de voor bluegrass typerende combinatie van akoestische snaarinstrumenten, het duizelingwekkende tempo en de gedreven energie, de virtuoze solo’s die de muzikanten om beurten improviseren, de aanstekelijke meerstemmige refreins en het unieke “high lonesome” geluid van de leadzang. 

 Marieke fotografeerde en Loes sprak met muzikanten, boekers en bouwers; amateurs en professionals; pioniers en jonge honden; grijze muizen, hillbillies en hardrockers; traditionalisten, puristen en mensen die voortdurend de crossover zoeken met andere stijlen. Behalve de gemeenschappelijke bluegrassliefde is het enige dat ze met elkaar gemeen hebben de opvatting dat ze niets met elkaar gemeen hóeven te hebben. Het boek is een verslag van menselijke individualiteit in vijfenzestig foto’s en evenzoveel interviews: bijna honderd kleurrijke karakters in zwart-wit. Voor de expositie heeft Marieke een aantal sprekende foto’s uit het boek geselecteerd, uitvergroot en ingelijst.

Hoewel het werk van Marieke Odekerken vaak wordt vergeleken met dat van Anton Corbijn, noemt ze zelf Richard Avedons serie In the American West als voornaamste inspiratiebron. Ze heeft voor deze serie gewerkt zoals ze dat het liefst doet: de portretten zijn allemaal gemaakt in de buitenlucht, bij daglicht, tegen een witte achtergrond, en in een ontspannen setting. Bekende Nederlanders als Douwe Bob Posthuma, Ricky Koole, Frédérique Spigt, Bertolf Lentink, Harm Goslink Kuiper en Rikke Korswagen verleenden hun medewerking aan het boek. Maar ook de mensen wiens naam bij de meeste lezers in eerste instantie geen belletje zal doen rinkelen zijn door Marieke zo integer en natuurlijk in beeld gebracht dat het voelt alsof het oude bekenden van je zijn.

Na twee jaar door het land te zijn getrokken is de expositie bij de Zeeuwse Meisjes vanaf 7 juni weer "thuis" in Rotterdam. Op woensdagavond 7 september van 19:00-21:00 sluiten we dit tijdperk feestelijk af met een vernissage waarbij het boek High Lonesome Below Sea Level voor een stuntprijs zal worden verkocht en de prints worden geveild. We nodigen bluegrassmuzikanten uit om hun instrumenten mee te nemen voor een jamsessie, en alle andere liefhebbers en vrienden om met ons het glas te heffen!

Website: www.bluegrassportraits.nl
Social media: www.facebook.com/bluegrassportraits
Telefoon: +31 (0) 6 14 36 21 34 (Loes van Schaijk)
+31 (0) 6 45 36 63 79 (Marieke Odekerken)
Email: info@bluegrassportraits.nl